szerda, december 03, 2008

Balnanezoben... + Receptek is...












Egy kis erdekes tudnivalo a balnakrol, amit talaltunk egy weboldalon:

Mikor 1979ben betiltottak a bálnavadászatot, csak kb. 200 maradt a pűposhátú bálnákból ausztrália partjai menten. Manapság a számuk már eléri a 8000 főt, nagyszerű látványosságot kinálva ezzel turisták millióinak (igen, 2008ban kb. másfél millió bálnanézőt várnak), akik évről-évre megnézik ahogy feltűnnek a kontinens partjainal , sőt akár a Sydney-i öbölben, amint vándorlásuk során visszatérnek a hidegebb anktartiszi vizekbe.

Merre is keressük őket? Hervey Bay, Queensland a bálnanézés ausztrál fővárosa. Júniustol Novemberig tart a szezon, mikoris az anyaállatok a melegebb vizekből a hidegebbek felé vándorolnak borjaikkal.A bálananéző csónakok hangradarral vannak felszerelve igy mindig rátalálnak a bálnákra. A Spirit of Hervey Bay hajó aljára még ablakokat is vágtak hogy akár viz alatt is meg lehessen figyelni az óriáscsaládot.Ilyenkor a helyi hotelek kedvezményes lehetőségeket adnak és rengeteg lehetőség közül választhat az utazó.A bálnákra leső cégek általában garanciát is adnak hogy látunk állatokat, ill. amennyiben nem ingyen lesz a következő út.

De nemcsak Queenslandben, de New South Walesben, Western Australiaban, South Australiaban és Victoriában is lehet bálnákat nézni ha éppen ott van az embernek dolga. Akár csónakról, akár helikopterről...Ausztráliában csak a fantázia szab határt a turizmus szolgáltatás kinálatának :)

A Queensland – Gold Coast-on levo Seaworldbol is indul ilyen balnanezo hajo. Nem olcso, de biztos felejthetetlen elmeny. 2,5-3 oras hajout, ahol nemcsak balnakat, de pelikanokat, delfineket es vizimadarakat is lehet latni. A hajout alatt van egy 3-D-s musor is a balnakrol. Talan jovore reszt vehetunk mi is ebben a programban!

Most nehany receptajanlat kovetkezik:

Brokkolis, kukoricas, sonkas rizotto barna rizzsel

Tandoori curry-s csirke magyaros minipalacsintaba gongyolve. Keszen eleg megvenni a tandoori szoszt es tejfollel elkeverni, beleforgatni a csirkecsikokat, majd 1-2 oran at pacolni. Ezt a szoszos csirket meg kell fozni, amig megpuhul a csirkefile, majd 3-szog alaku palacsintaba adagolni. Diszitesnek egy kis tejfolt tenni ra, majd friss vagott korianderrel megszorni. Indiaban igy eszik a Hortobagyi-Palacsintat? :) Melle lehet kapni mangos “chutney”-t, ami egy szoszhoz hasonlit leginkabb – gyumolcs, ecet es kulonbozo fuszerek kevereke, amit husok melle szoktak enni.A nagy szo, hogy eddig nem birtam megenni a curry-t (J), mostanaban pedig egyenesen kedvelem!

Rikotta sajtot szoktunk salatakra szorni mostanaban. Nagyon jo feherje.

Nincs finomabb a hazi rokfortsalataontetnel. Es nagyon egyszeru az elkeszitese. Marvanysajt es tejfol alapos elkeverese. Persze nem mindenkinek izlik, de mi nekunk bejon.

Bar ezt mar nagyon regen ettunk, a Dodi egyik specialitasa a rantott pulykamellfile fetasajttal, bacon szalonnaval es aszaltszilvaval toltve. A vekonyra szeletelt hust egyszeruen felbe kell hajtani, ugy hogy kozte van a toltelek, osszetuzni fogpiszkalokkal, majd bepanirozni es kirantani. Isteni finom salatakorettel.

Szoktunk sutotok levest is enni crouton kockakkal. Gyorsan elkeszitheto es fincsi. Voroshagymat kell dinsztelni, vegetat hozzatenni, majd a kockara vagott sutotokot elkeverni , majd felengedni vizzel. 2-3 perc mulva hozzaadunk meg vizet, majd miutan megpuhult a tok (kb. 10 perc), leturmixoljuk, hozzaadunk tejet es borsot.

Csirkemellfile parmai sonkaba tekerve, majd parizsiasan kirantva, azzal a kulonbseggel, hogy reszeltsajtot es tejet teszunk a tojasba. Ketszer megforgatjuk a lisztben es sajtos tojasban, mielott kirantjuk. Isteni finom! Koretkent gombasrizs es uborkasalata finom hozza.

Ciao, J & D