csütörtök, december 28, 2006

Karácsony - 1. rész

Gyorsan elrepült nálunk a Karácsony. Amilyen gyorsan telt olyan szép volt és jó hangulatú. Mesélünk egy picit róla…

December 23-án este elkezdtük az előkészületeket. Többek közt az ajándékok becsomagolását. Azzal a bizonyos közös „meglepi” ajándékkal kezdtük az akciót. Képzeljétek, simán ment minden, és azzal együtt majdnem két óra hosszát csomagoltuk! Nem ismerve lehetetlent, megcsináltuk és nekünk nagyon tetszett!
Másnap folytatódott a készülődés. Feldíszítettük az utcára néző teraszkorlátunkat, a fát és végül nekiláttunk a vacsorának. Hagyománnyá vált, hogy minden év Szentestéjén én (J) készítettem az ünnepi vacsorát a szüleimnek mikor itt voltam Magyarországról. Tavaly még én készítettem immár a szüleimnek és Dodinak, aztán idén már kettesben csináltunk mindent Dodival!

Este fél 6-ra jöttek a szüleim. Addigra már jól álltunk mindennel, át is öltöztünk és gyertyákat gyújtottunk, a fa is világított. Négy hosszú vékony gyertya vett egy cserepes Mikulásvirágot körbe az ebédlőasztalon, két ugyanilyen gyertya volt a dohányzóasztalon, még két vastag gyertya egy díszasztalon, és egy virágalakú kisgyertya a karácsonylapok előtt. Nagyon hangulatos volt a szoba. (A nagyszoba és az ebédlőszoba egy légtérben van L-alakban.)

Videofelvételt is készítettünk az estről. A vacsora alatt beállítottuk a sarokba egy állványra és nem kellett vele nagyon foglalkozni. Képek is készültek. A képgalériában megtekinthetitek a legjobbakat!

A menü:

Előétel – Garnélarák saláta, koktélparadicsommal és zöldcitrom szelettel díszítve (sajnos, erről elfelejtettünk képet csinálni)

Főfogás – Egész pulyka friss rozmaringgal és fokhagyma szeletekkel megspékelve (4 órát főtt/sült a sütőben) tejszínes burgonyapüré-, fetasajt kockák-, grillezett cukkinicsíkok- és friss korianderlevelekkel körítve (külön volt meleg szilvaszósz is a húshoz)

Desszert – „Christmas Cake” (mint a Püspökkenyér) konyakos vaníliakrémmel, frissen felvert tejszínhab konyak-ízű esszenciával, „háromcsokis”tortaszelet (ami csak csokoládé piskóta nélkül), friss cukormázba hempergetett eper és málna

Az ünnepi vacsorát koccintással kezdtük. Cherry Brandy-t ittunk. Aztán pezsgőt is bontottunk a vacsorához. Jó volt, mert nem egymásután ettünk mindent, hanem koccintás után jött az előétel, majd egy kis beszélgetés és az utolsó simítások után jött a főfogás, majd hosszabb szünet volt a főfogás és a desszert között. Ekkor ültünk át és felhívtunk néhány rokont, beszélgettünk és volt az ajándékbontás.

Az ajándékbontás is kicsit más nálunk. Egy kalapból húzzuk ki a variációkat, hogy kitől kinek szóló ajándék kibontása következik. Így egyenként és igazságosan bontjuk mindnyájan az ajándékokat. Apu bemutatta mókásan videóra, hogy hogyan is működik ez a dolog. Sikerült neki úgy a fejére tenni a kalapot, hogy egyik papirka sem esett ki, majd egy hirtelen mozdulattal lerántotta a fejéről és megint csak nem esett ki egy sem. Egész este igazi mókamester volt és rengeteget nevettünk.

Dodi remekelt kétféle koktél elkészítésében is. A két kedvencünk és mind a kettő zöld, tehát karácsonyias. A szüleim még nem kóstolták, de nagy sikere lett mindkettőnek. Az egyiket Grasshopper-nek (Szöcskének) hívják, a másikat Midori Splice-nak (ennek van több jelentése is, de maradjunk az összefonódásnál, vagyis a Midori íz összejön a többi ízzel és összefonódnak/megházasodnak) J

A Grasshopper koktél receptje: 1 kupica mentalikőr, 1 kupica kakaólikőr, 1 kupica kókuszkrém, 1 kupica tej, 1 kupica tejszín (jéggel és friss mentalevéllel felszolgálva ajánlott)

A Midori Splice koktél receptje: 1 kupica Midori likőr, 1 kupica vodka, 3 kupica ananászlé, 1 kupica tejszín (jéggel felszolgálva)

Az ajándékokról és a további napokról a legközelebbi sorokban lehet olvasni…

Puszi mindenkinek!

J & D

1 megjegyzés:

Madlyn Anna Atwood írta...

hey guys! how are things going?? haven't heard anything from you guys in a while....and i don't read hungarian, so this site is not very helpful for me.

Fill me in. I think Reka sent you some pics of our little princess.

Jeff